ЗА Нас

 

flag

 

 

"Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи. Твърде много обикнах българския род и отечество и много труд употребих да събирам от различни книги и истории, докато събрах и обединих историята на българския род в тая книжчица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество и обичате да знаете за своя род и език."

 

 Паисий Хилендарски

 

 

 

Българското неделно училище „Св. Паисий Хилендарски“ започна своята дейност през есента на 2019 год. То се помещава в истински замък - културния център "ЕВИНГЕР ШЛЬОС" в Дортмунд, като в него се обучават деца от Дортмунд, Люнен и близките на тях градове. Дейността и структурата му са съобразени с изискванията и наредбите на Министерството на образованието и науката на Република България за българските неделни училища в чужбина.

Училището е инициатива на регистрирано „Германо-Българско социокултурно дружество в Дортмунд и околността „Васил Левский“ и предлага обучение по български език, история и география на България за деца от предучилищна възраст до осми клас. За обучаващите се в него се организират участия в извънкласни занимания и други мероприятия, които имат за цел да ги запознаят с културата на българските празници и обичаи, да поддържат българското им самосъзнание и да ги възпитават в любов към Отечеството. Пълноценната работа на тази учебно-възпитателна структура се дължи на прецизната ѝ организация, колектива от квалифицирани преподаватели и задушевната атмосфера в нея.

Благодарение на спомоществователите, дарителите и приятелите на България, амбициите ни да превърнем училище „Св. Паисий Хилендарски“ в късче от Родината и място, където децата ни могат да творят и да се самоутвърждават в българска среда, се оказаха осъществими. 

Училището успешно комуникира с различни държавни институции, участва в редица правителствени и неправителствени проекти и привлича все повече и повече деца за своите класни стаи, за своите мероприятия и задължително – за своите весели игри.

 

 

От Управителния съвет